EventdiaryCenter
Nincs aktuális esemény.
jUNIor Egyetem - 3. szemeszter PDF Nyomtatás E-mail

„jUNIor egyetem” rendezvénysorozat előadásai

3. szemeszter: 2010/2011. tanév tavaszi félév

Az előadások helyszíne:
Széchenyi István Egyetem - „F” előadó
Az előadásokat egyetemünk oktatói tartják minden hónap második szerdáján 14:30 órai kezdettel.

 

1. előadás: Személy / autó / busz / megálló – A közforgalmú közlekedés szerepe a városok életében
2. előadás: Doktor Autó, avagy merre tart a járműdiagnosztika
3. előadás: Wellness, fittness – Hitek és tévhitek az egészséges életmódról
4. előadás: Virtuális pénz: játék vagy valóság? – A „Gazdálkodj okosan”-tól a „Second Life”-ig
5. előadás: Hogyan gondolkodik a számítógép? – A mesterséges intelligencia világa

 

images/stories/juniorkep3/junior_horvathb_100_100.jpg1. előadás: Személy / autó / busz / megálló – A közforgalmú közlekedés szerepe a városok életében

Időpont: 2011. február 9.

Az előadó:
Dr. Horváth Balázs
okleveles közlekedésmérnök, tanszékvezető,
egyetemi docens

A Széchenyi István Egyetem docense, a Közlekedési Tanszék vezetője. Tagja a Városi Közlekedés című szaklap szerkesztőbizottságának. Doktori (PhD) fokozatát 2005-ben szerezte. Kutatási területe a közforgalmú közlekedés modellezése, tervezése, szervezése, illetve általában a közlekedési folyamatok modellezése. Magyarországon úttörő módon bevezette a számítógépes közlekedéstervezés és szimulációs témákat az Egyetem graduális képzésébe.
Résztvevője volt több hazai és nemzetközi kutatási projektnek.

Az előadás:
Személy / autó / busz / megálló – A közforgalmú közlekedés szerepe a városok életében

Az elmúlt évtizedek gazdasági fejlődésének és társadalmi változásainak hatására egyre többen, egyre többet használják a személygépkocsijukat. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebben és egyre kevesebbet használják a közforgalmú közlekedést. E két folyamat eredményeként egyre több a torlódás, újabb és újabb parkolókat építünk, egyre kellemetlenebb az élet a városokban. Az előadás bemutatja e folyamatok hátterét, illetve nemzetközi példákat is felhasználva a megoldás lehetséges módjait.

Az előadás PPT anyaga INNEN letölthető.
Az előadás VIDEO anyaga ITT megtekinthető.

 

images/stories/juniorkep3/junior_lakatosi_100_100.jpg2. előadás: Doktor Autó, avagy merre tart a járműdiagnosztika

Időpont: 2011. március 9.

Az előadó:
Dr. Lakatos István
okl. járműgépész mérnök, egyetemi docens

A Széchenyi István Egyetem Közúti és Vasúti Járművek Tanszékének docense. A Járműfenntartás és diagnosztika tantárgycsoport vezetője.
Az MTA Bolyai Ösztöndíjasa.
Kutatási területe: belső égésű motorok és belső égésű motorokkal hajtott járművek diagnosztikája.

Az előadás:
Doktor Autó, avagy merre tart a járműdiagnosztika

A járműdiagnosztika területe együtt fejlődik a gépjárműtechnikával. Az elektronikusan irányított (mechatronikai) rendszerek már nem csupán off-board módszerekkel vizsgálhatók. Egyre fontosabb az ún. on-board (fedélzeti) diagnosztikai rendszerek szerepe, amelyek üzem közben folyamatosan felügyelik a járművek rendszereit/alrendszereit.
Az előadás áttekintést ad a jármű-diagnosztika területeiről, néhány jellegzetes példával bemutatja fejlődés lépcsőit és elemzi a szakmai terület változásnak további  irányait

Az előadás PPT anyaga INNEN letölthető.
Az előadás VIDEO anyaga ITT megtekinthető.

 

images/stories/juniorkep3/junior_zakarisg_100_100.jpg3. előadás: Wellness, fittness – Hitek és tévhitek az egészséges életmódról

Időpont: 2011. április 6.

Az előadó:
Dr. Zakariás Géza
testnevelő tanár, egyetemi docens

Testnevelő tanár, szakedző. A Petz Lajos Egészségtudományi és Szociális intézeten belül az „Egészségturizmus szervező” szakirány felelőse. Tudományos fokozatát a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi karán szerezte, doktori értekezésének címe:” Fittségi vizsgálatok győri férfi felnőtt lakosság körében”.
Számos publikációja közül legjelentősebbet az European Journal of Sport Science közölte. A hazai szakfolyóiratokban több mint 100 cikke jelent meg. A PLESZI TSK terhelésélettani laboratórium vezetője. A Magyar Sporttudományos Társaság tagja. A Magyar Triatlon Szövetség Szakmai Bizottságának tagja.

Az előadás:
Wellness, fittness – Hitek és tévhitek az egészséges életmódról

A civilizáció - számos előnye mellett - súlyos problémák elé állította az emberiséget. Míg genetikai állományunk sok ezer éve kialakult és lényegében változatlan, környezetünk és az életmód alapvetően megváltozott, különösen az utóbbi 100 évben. A mozgás hiánya és az immár könnyen megszerezhető táplálék túlzott fogyasztása miatt túlsúlyos nemzedékek alakultak ki. A kutatások egyértelműen bizonyították, hogy az életmód szoros összefüggést mutat a fittséggel és az egészséggel. A fittség megszerzése és megőrzésének érdekében virágzó iparágak jöttek létre a fejlett társadalmakban, melyek immár komoly gazdasági tényezőt is jelentenek. Az üzleti megfontolások vezette reklám hatására számos tévhit alakult ki, ami károsan befolyásolja az egészségtudatos magatartást.

Az előadás PPT anyaga INNEN letölthető.
Az előadás VIDEO anyaga ITT megtekinthető.

 

images/stories/juniorkep3/junior_farkas p_100_100.jpg4. előadás: Virtuális pénz: játék vagy valóság? – A „Gazdálkodj okosan”-tól a „Second Life”-ig

Időpont: 2011. május 4.

Az előadó:
Dr. Farkas Péter
közgazdász, egyetemi adjunktus

A Széchenyi István Egyetem „saját nevelésű” oktatója, a Nemzetközi és Elméleti Gazdaságtan Tanszéken dolgozik egyetemi adjunktusként. 2002-től a Kautz Gyula Közgazdász szakkollégium programigazgatója. Kutatási területe a devizaárfolyam-rendszerek vizsgálata, valamint a pénz és tőkepiaci eszközök exceles modellezése.

Az előadás:
Virtuális pénz: játék vagy valóság? – A „Gazdálkodj okosan”-tól a „Second Life”-ig

Mindannyian ismerjük a Gazdálkodj Okosan nevű népszerű társasjátékot. Ahogy ebben a játékban, sok más játékban is egy virtuális kezdőösszeggel gazdálkodhatunk és próbálhatjuk meg gyarapítani képzeletbeli vagyonunkat. A technika rohamos fejlődése lehetővé teszi, hogy ma már virtuális pénzünkkel valós tőzsdei termékekkel játszhassunk, persze ekkor nyereségünk (vagy veszteségünk) is virtuális marad. A pénz megjelenik egyre több online szerepjátékban is, a Second Life-ban például már vállalkozásokat is indíthatunk. A népszerű közösségi portál, a Facebook is bevezetett már virtuális pénzt, amelyet a tagok több, mint 100 alkalmazásban használhatnak. Az előadás azt mutatja be, hol húzódhat a határ a valóságos és a virtuális pénz között.

Az előadás PPT anyaga INNEN letölthető.
Az előadás VIDEO anyaga ITT megtekinthető.

 

images/stories/juniorkep3/junior_takacsg_100_100.jpg5. előadás: Hogyan gondolkodik a számítógép? – A mesterséges intelligencia világa

Időpont: 2011. június 8.

Az előadó:
Dr. Takács Gábor
informatikus, egyetemi adjunktus

Informatikusi diplomáját 2004-ben, doktori  fokozatát 2010-ben szerezte a BME-n. Tudományos érdeklődése elsősorban a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia felé irányul.  Ezen a tág területen belül eddig a legtöbbet kollaboratív szűréssel, alakfelismeréssel, orvosi képfeldolgozással és logikai játék programozással foglalkozott.
Csapatkapitánya volt a The Ensemble nevű koalíciónak, amely második helyezést ért el az 1 millió dolláros díjazású Netflix Prize adatbányász versenyben. 30 publikációja, és 70 független hivatkozása van.

Az előadás:
Hogyan gondolkodik a számítógép? – A mesterséges intelligencia világa

Az előadás a mesterséges intelligencia területére próbál betekintést nyújtani, olyan konkrét problémákon keresztül, amelyekkel az előadó eddigi pályafutása során találkozott.
Az első rész a mesterséges intelligencia egy klasszikus feladatával, a kétszemélyes logikai játékok programozásával, foglalkozik. A bemutatott megoldás a számítógép nyers számítási erejét használja ki.
A második rész egy ettől eltérő megközelítésről, a gépi tanulásról nyújt ízelítőt. Terítékre kerül egy számjegyfelismerést tanuló mesterséges neurális hálózat, illetve egy filmajánló rendszer, amely sikeresen szerepelt a Netflix Prize versenyben.

Az előadás PPT anyaga INNEN letölthető.
Az előadás VIDEO anyaga ITT megtekinthető.